Heeft een waterontharder onderhoud nodig? Wij geven antwoord

Heb jij geïnvesteerd in een waterontharder en vraag jij je af of deze ook onderhoud nodig heeft? Dan ben je niet de enige, want wij ontvangen deze vraag met regelmaat!

Als je besluit te investeren in een waterontharder, dan wil je wel dat deze ook wordt onderhouden. Een goed onderhouden waterontharder zorgt niet alleen voor een langere levensduur, maar ook voor schoon drinkwater.

 

Wat doet een waterontharder?

Een waterontharder maakt, zoals de de naam al doet vermoeden, het water minder hard. Die hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse Hardheid (ºdH) en kun je opvragen bij het waterbedrijf of meten met behulp van een testset.

Hoe zit dat dan? In water zitten de ionen calcium en magnesium die samen met carbonaat zorgen voor de vorming van kalkaanslag. Dit is de term die wij gebruiken, maar in de scheikunde wordt kalkaanslag aangegeven als calcium- of magnesiumcarbonaat. 

Door jouw leidingwater te laten filteren door een waterontharder, worden de ionen calcium en magnesium uit het water gehaald. Doordat deze niet meer aanwezig zijn in het water, is het onmogelijk om nog kalkaanslag te vormen.

Een waterontharder maakt jouw water dus minder hard. Ook wel zacht water genoemd. Maar moet je een waterontharder dan ook onderhouden?

 

Kwaliteit van het drinkwater in Nederland

Als je kijkt naar de kwaliteit van ons drinkwater, dan hebben wij in Nederland nagenoeg het schoonste water ter wereld. In de lijstjes moeten wij alleen Japan voor laten gaan.

Dit schone drinkwater bevat weliswaar weinig bacteriën of andere vervuilende stoffen, maar nog steeds veel kalk. Daarom is het investeren in een waterontharder in Nederland erg zinvol.

Omdat het drinkwater zo schoon is, is het wel belangrijk om dit ook schoon te houden. Daarom adviseren wij om een waterontharder te laten onderhouden door een erkend bedrijf.

“Het beste drinkwater ter wereld komt uit Japan. Nederland staat op plek twee, dus ook ons drinkwater is van zeer hoge kwaliteit!”

 

 

Onderhoud waterontharder: daarom adviseren drinkwaterbedrijf jaarlijks onderhoud!

De drinkwaterbedrijven in Nederland zijn het er allemaal over eens: een waterontharder heeft onderhoud nodig!

Dit roepen zij niet in opdracht van fabrikanten van waterontharders, maar wel omdat zij grote waarde hechten aan de kwaliteit van drinkwater. Zij leveren dit water en zien dus graag dat die hoge kwaliteit gewaarborgd blijft.

In veel gevallen zien de drinkwaterbedrijven dat een waterontharder niet of niet goed wordt onderhouden. Dat vormt een risico voor de kwaliteit van het drinkwater dat zij als leverancier aanbieden, daarom vinden zij onderhoud aan waterontharders zeer belangrijk.

 

Waterontharder onderhoud zorgt voor schoner drinkwater

Door de hoge drinkwaterkwaliteit in Nederland, is het belangrijk om jouw waterontharder te laten onderhouden door een erkend bedrijf. Zij zorgen namelijk dat die hoge kwaliteit drinkwater gewaarborgd blijft.

In jouw waterontharder zit een harskern die calcium- en magnesiumionen uit het water filtert. Zo behoort kalkaanslag tot de verleden tijd. Die harskern wordt dagelijks gevuld met honderden liters water en zal dus ook schoon gemaakt moeten worden.

Tijdens het onderhoud van jouw waterontharder zal een professioneel onderhoudsbedrijf deze harskern van binnen reinigen. Dat kun je niet zelf, maar zij hebben een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel dat de hars vrij maakt van bacteriën. Zo blijft jouw drinkwater dus schoon en van hoge kwaliteit.

 

Verleng de levensduur van jouw waterontharder met onderhoud

Een apparaat, hoe groot of klein ook, heeft periodiek onderhoud nodig. Zo ook een waterontharder. Daarmee verleng je de levensduur.

In een waterontharder worden jaarlijks duizenden liters aan water zacht gemaakt. Dat gebeurt volledig automatisch. Door het ingenieuze systeem kan een waterontharder de ionen calcium en magnesium uit het water filteren en blijft jouw huis vrij van kalkaanslag.

Zo’n waterontharder bevat een flink aantal onderdelen. Die zijn gebouwd om het systeem aan te sturen en jouw water zacht te maken. Toch zijn onderdelen ook altijd onderhevig aan slijtage, dus is het belangrijk om deze periodiek na te laten kijken.

Tijdens het onderhoud aan een waterontharder zal de monteur alle onderdelen nakijken, schoonmaken of indien nodig zelfs vervangen. Dit laatste gebeurt soms ook preventief. Zo weet je zeker jouw waterontharder optimaal blijft presteren.

We vergelijken het zelf wel eens met het onderhoud cv-ketel of een auto. Die blijven, ook zonder onderhoud, best wel functioneren. Maar naar verloop van tijd gaat dit toch problemen geven en worden de kosten alleen maar hoger.

 

Onderhoud Aan Auto

 

 

Functioneert mijn waterontharder nog wel?

Dit is een vraag die wij bij waterontharders-vergelijken.nl vaak op ons bord krijgen. Want hoe weet je of een ontharder nog functioneert en dus zacht water levert?

Je kunt de werking van een waterontharder zelf controleren, maar wij adviseren om een waterontharder jaarlijks onderhoud te laten geven door een professioneel bedrijf. Dan zullen zij ook ieder jaar de technische werking controleren.

In de meeste gevallen zal de ontharder gewoon functioneren, maar soms komt een monteur een waterontharder tegen tijdens het onderhoud die niet meer werkt. Dat kan soms zelfs zonder dat de klant hiervan op de hoogte is.

Door een kleine storingen of verstopping werkt een ontharder al niet meer. Dit wordt door de onderhoudsmonteur direct opgelost. Daarom is het verstandig om dit door een professioneel bedrijf te laten uitvoeren, want die zijn op de hoogte van mogelijke problemen en hebben de juiste onderdelen in bezit.

 

Onderhoud waterontharder: wat doet de monteur precies?

Als het goed is, start de monteur tijdens het onderhoud aan jouw waterontharder met het meten van de waterhardheid. Deze toont namelijk aan of de ontharder z’n werk nog goed doet. Is dit niet het geval? Dan zoekt hij gelijk naar de oorzaak van deze storing.

Daarna zal de monteur de rest van het onderhoud uitvoeren. Hierbij kun je denken aan het controleren van de onderdelen van jouw waterontharder, maar ook het schoonmaken of indien nodig zelfs vervangen van deze onderdelen. Zo voorkom je storingen.

Om de harskern schoon te houden, spoelt de monteur tijdens het onderhoud een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel door de waterontharder. Zo blijft deze kern vrij van bacteriën en ben jij verzekerd van schoon drinkwater.

 

“Vooral het reinigen van de harscilinder is van essentieel belang. Dat zorgt dat er geen bacteriën kunnen groeien en het drinkwater van de hoogste kwaliteit blijft.” 

 

Zijn er nieuwe instellingen beschikbaar? Dan zal de monteur deze gelijk verwerken. Zo optimaliseert hij de werking van jouw waterontharder. Ook vult hij, indien nodig, de zoutvoorraad aan.

 

Heeft onderhoud aan mijn waterontharder invloed op de garantie?

Ja, het onderhoud van een waterontharder heeft ook invloed op de garantie. Dit kun je checken bij de fabrikant.

In veel gevallen is de leverancier van een waterontharder een installateur of de fabrikant. Die laatste hecht veel waarde aan onderhoud en zal daarom ook voordelen bieden als je hier gebruik van maakt.

Bij veel fabrikanten is informatie te vinden over de garantievoorwaarden. Dit kun je rechtstreeks navragen bij de fabrikant, maar de leverancier is hier ook vaak van op de hoogte.

Als jij jouw waterontharder laat onderhouden, zal de leverancier hier een voordeel aan koppelen. Dit voordeel is in de meeste gevallen een uitgebreidere garantie met een dekking tegen onvoorziene kosten en/of storingen.

 

Conclusie: waarom heeft een waterontharder onderhoud nodig?

Een waterontharder mét onderhoud levert niet alleen schoner drinkwater, maar heeft ook een langere levensduur. Dat zorgt dat jouw investering dus veel langer meegaat!

Door een waterontharder te laten onderhouden, zorg je dat het drinkwater van een hoge kwaliteit blijft. Dat doet de monteur door de harskern inwendig te reinigen. Dit maakt de harskern vrij van bacteriën en zorgt dat jouw drinkwater schoon blijft.

Naast de kwaliteit van het water, wordt ook de levensduur van jouw waterontharder verlengd met onderhoud. Doordat de onderhoudsmonteur de onderdelen controleert, schoonmaakt of zelfs preventief vervangt, voorkom je eventuele storingen. 

Als laatste kennen veel fabrikanten een extra garantie toe. Laat jij je waterontharder jaarlijks voorzien van onderhoud? Dan trakteren zij je op een uitgebreide garantie die je dekt tegen onnodige kosten!

 

Wil je weten welke waterontharder bij jou past? Wij helpen je vergelijken!

Bij ons vergelijk je de 17 best verkochte waterontharders van Nederland. Maak gebruik van onze keuzehulp en ontdek welke ontharder het bij jou past!

Vergelijk nu direct tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Vergelijk tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Veelgestelde vragen

  • Gebruik ik met een waterontharder minder was- en schoonmaakmiddelen?
    Ja, je kunt het gebruik tot minimaal 50% reduceren. Een flinke besparing dus. Door de aanwezigheid van kalk in het water, zijn was- en schoonmaakmiddelen veel minder effectief. De kalkdeeltjes remmen namelijk de werking.
  • Heb ik met een waterontharder geen kalkaanslag meer?
    Dat klopt helemaal. Met een waterontharder ben je van kalkaanslag af. Het schoonmaken gaat een stuk makkelijker, want je hoeft minder hard te poetsen. Ook je apparatuur gaat langer mee door de afwezigheid van kalk.
  • Helpt een waterontharder tegen eczeem klachten?

    In de praktijk horen wij dagelijks positieve berichten van klanten over het effect van een waterontharder op de huid.

    Omdat de huid bij eczeem ‘openstaat’, kan er van alles in terecht komen. Zo kunnen kleine deeltjes kalk bijvoorbeeld zorgen voor rode eczeemplekken. Bij zacht water zijn deze deeltjes echter niet meer aanwezig en wordt deze oorzaak van eczeem weggenomen. Kort douchen is een oplossing voor het beperken van de klachten, maar het gebruik van zacht water is nog beter.

    Ook het gebruik van minder zeep helpt bij het voorkomen van eczeem. Met zacht water gebruikt u tot wel 50% minder zeep voor hetzelfde resultaat en komt de huid dus minder in aanraking met deze middelen.

Ander nieuws