Waarom is een waterontharder met zout de beste keuze?

Om jouw kraanwater echt zachter te maken, is een waterontharder met zout de enige oplossing die werkt. Wij leggen je graag uit waarom.

In water is van nature kalk aanwezig. Wij noemen dit kalk, maar eigenlijk zijn het de ionen calcium en magnesium die het probleem veroorzaken. Deze twee vormen in combinatie met carbonaat namelijk kalkaanslag.

Iets wat niet meer in het water zit, kan ook geen kalkaanslag meer vormen. Daarom is een waterontharder die calcium en magnesium uit het water haalt de enige werkende oplossing.

 

Wat is hard water?

In het kort is hard water, water dat veel kalk bevat. Alleen over de term veel is nog veel discussie. Daarom leggen we je graag wat meer uit.

Hoe meer kalk in het water, hoe hoger de waterhardheid. De hardheid geeft dus aan hoeveel kalk er in het water zit. Kalk is de verzamelnaam voor calcium- en magnesiumcarbonaat en wordt kalkaanslag als het opdroogt.

De hoeveelheid aan kalk in het water noemen we de waterhardheid. Die wordt uitgedrukt in Duitse Hardheid (°dH) en kun je opvragen bij het waterbedrijf. Je kunt de hardheid van jouw water ook zelf meten met behulp van een druppelvloeistof.

In het Nederlandse leidingwater zit gemiddeld zo’n 9 °dH aan kalk. Dat is een stuk minder dan vroeger, maar nog steeds veel te veel om geen aanslag te veroorzaken. Al het water dat meer dan 3 °dH aan kalk bevat, vormt nog steeds kalkaanslag. Dat noemen wij dus hard water.

“Hard water is water dat veel kalk bevat. Bevat water weinig kalk? Dan spreken we over zacht water.”

 

Water In Nederland

 

 

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is, zoals het woord al zegt, een apparaat dat water onthard. Het resultaat van onthard water noemen we zacht water.

Dat is gelijk een belangrijk verschil, want een echte waterontharder maakt het water voelbaar zachter. Dit komt omdat zo’n ontharder de kalk uit het water filtert. Kalk heeft een schurende werking, dus je voelt het direct als dit niet meer aanwezig is.

Er zijn veel verschillende apparaten die worden aangeboden onder de naam waterontharder, maar eigenlijk mag alleen een ontharder met zout deze dragen. Die filtert namelijk kalk uit het water en maakt het echt zachter.

 

Hoe werkt een waterontharder met zout?

Op basis van ionenwisseling filtert een waterontharder met zout de kalk uit het water. Dit gebeurt in de zogenaamde harskern.

Een waterontharder bevat een grote cilinder gevuld met hars. Deze hars heeft de eigenschap om de ionen calcium en magnesium aan zich te binden. Dat zijn de ionen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van kalkaanslag.

Als alle harsbolletjes in de cilinder vol zitten met deze ionen, dan is hij verzadigd. Daar komt het zout uit de waterontharder van pas. Deze wordt als zoutoplossing door de harscilinder gestuurd en zorgt zo dat de kalk loslaat en wegspoelt via het riool.

Het zout in zo’n waterontharder helpt dus om de cilinder schoon te maken. Dit wordt ook wel regenereren genoemd.

 

Proef je zout in het water?

Dat lijkt een logische gedachte, maar dit is niet het geval. Je proeft het zout van een waterontharder namelijk niet. Ook al is het aanwezig in de ontharder.

In een waterontharder met zout zit een reservoir. Dit reservoir bevat een laagje water en de zoutvoorraad. Hier wordt de zoutoplossing in aangemaakt. Die wordt tijdens een spoeling door de cilinder gestuurd om de kalk via het riool te lozen.

Alleen tijdens een spoeling is deze zoutoplossing dus aanwezig in de cilinder. Deze wordt nagespoeld met schoon water. Zo worden ook eventuele resten van zout weggespoeld en blijft jouw drinkwater dus zuiver van smaak.

Drink-zacht-water

 

Wanneer is een ontharder met zout zinvol?

Een waterontharder met zout is zinvol als je last hebt van kalkaanslag. Die aanslag vormt zich al indien er meer dan 3 °dH aan kalk aanwezig is in jouw leidingwater.

Hoe kun je dit checken? Bij het waterbedrijf dat jouw leidingwater levert. Zij hebben online een tool waarmee je de waterhardheid kunt checken. In sommige gevallen kun je zelfs een gedetailleerd rapport opvragen.

Je kunt de lokale hardheid ook meten met behulp van een testsetje. Dit setje bevat een titrantvloeistof waarmee je druppelsgewijs de waterhardheid kunt meten. Zo weet je exact wat er uit jouw kraan komt.

Wij adviseren om een waterontharder aan te schaffen als de waterhardheid hoger is dan 5 °dH. Bij lagere waardes is de aanslag nog steeds te reduceren, maar zal het effect minder groot zijn.

 

Wat is het effect van een waterontharder?

In Nederland gebruiken we per persoon gemiddeld zo’n 120 liter water per dag. Dat wordt voornamelijk gebruikt tijdens het douchen, maar ook om te drinken of het doorspoelen van het toilet. Je merkt het effect van een waterontharder met zout dus overal!

 

1. Minder schoonmaken

Dit is het meest bekende effect. Door de installatie van een waterontharder is kalk niet langer aanwezig en hoef je dus minder schoon te maken.

In een badkamer of toilet wordt veel water gebruikt. Dat bevat kalk en slaat neer op bijvoorbeeld de douchewand of toiletpot in de vorm van kalkaanslag. Een hardnekkige aanslag die alleen met agressieve schoonmaakmiddelen of stevig poetsen te verwijderen is.

Door de installatie van een waterontharder is het schoonmaken dus een stuk eenvoudiger.

 

2. Sanitair blijft langer mooi

Een nieuwe badkamer of toilet laten plaatsen? Deze blijven langer als nieuw als je gebruik maakt van een waterontharder.

Door het stevige poetsen en het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen wordt sanitair eerder aangetast. Dat heeft invloed op de glans, maar ook de kleur of zelfs het materiaal. Hier heb je met een waterontharder geen last meer van.

 

3. Een zachte huid

Het verschil tussen hard en zacht water kun je voelen. Dit is goed merkbaar tijdens het wassen van je handen of het nemen van een douche.

Kalk heeft een schurende werking op de huid. Dit zogenaamde schuren wordt voorkomen door een waterontharder aan te schaffen. Je hebt na een douchebeurt een veel zachtere huid en kan zelfs huidproblemen verminderen.

In veel gevallen heeft een waterontharder met zout effect op huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem. Dit vermindert of voorkomt soms zelfs deze klachten.

 

4. Langere levensduur van apparatuur

In een huishouden is veel apparatuur aanwezig dat water gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een espressomachine, vaatwasser, wasmachine of waterkoker.

Al deze apparaten verwarmen water. Door het verwarmen van water gaat kalkaanslag zich nog sneller hechten. Dat doet het op de wanden van deze apparaten, maar ook op de verwarmingselementen. Daarom moeten deze regelmatig ontkalkt worden.

Door een waterontharder aan te schaffen, kan deze aanslag zich niet langer vormen. Dat scheelt dus ook ontkalken en kapotte boilers in espressomachines.

 

Koffiemachine-zonder-kalkaanslag

 

 

5. Lagere energiekosten

Ook al is hij iets lastiger meetbaar, het effect is er weldegelijk. Door het installeren van een waterontharder worden de energiekosten lager.

Door verkalking van verwarmingselementen hebben zij meer energie nodig om warmte te leveren. Iedere millimeter kalkaanslag levert 8% aan rendementsverlies op. Hoe minder aanslag, hoe zuiniger jouw apparatuur.

Een waterontharder met zout filtert de kalk uit het water en zorgt dus dat deze niet langer rendementsverlies veroorzaakt.

 

6. Verbeterde smaak van koffie en thee

De kenners zijn het er over eens: de smaak van koffie en thee is beter als je gebruik maakt van zacht water!

In koffie en thee zit voornamelijk water. Daarom is het niet gek dat dit zoveel invloed heeft op de geur, smaak en kleur. De aanwezigheid van kalk in water onderdrukt de fijnere aroma’s van koffie en zorgt voor een bittere smaak van thee. Ook beïnvloedt het de kleur.

Een waterontharder zorgt dus voor een betere smaakbeleving bij het drinken van koffie en thee. Daarnaast zorgt het dat jouw koffiemachine langer goed blijft.

 

Betere Smaak Van Thee

 

 

7. Minder gebruik van zeep-, schoonmaak en wasmiddelen

Kalk in water remt de werking van zeep. In water met veel kalk heb je dus meer zeep nodig om hetzelfde effect te krijgen.

Zacht water zorgt dat zeep-, schoonmaak en wasmiddelen beter kunnen oplossen. Dat levert aanzienlijk meer schuim op. Zo heb je tot 50% minder van deze middelen nodig om hetzelfde resultaat te krijgen.

Door een waterontharder aan te schaffen, gebruik je dus minder van deze middelen. Dat is beter voor het milieu en jouw portemonnee.

 

Zoals je leest, heeft een waterontharder een groot effect op alles wat met water te maken heeft. Deze voordelen gelden alleen indien het een waterontharder met zout betreft, want alleen die filtert de kalk uit het water.

 

Daarom is een waterontharder met zout de beste keuze

Een waterontharder met zout filtert de kalk letterlijk uit het water. Daarmee is het onmogelijk om nog kalkaanslag te veroorzaken.

In tegenstelling tot andere waterontharders, filtert dit type de kalk uit het water. Als het niet meer in het water zit, kan het ook geen aanslag meer veroorzaken. Daarmee is een waterontharder met zout de enige echte ontharder.

Wil je weten welke waterontharder perfect aansluit op je huishouden en waterverbruik? Gebruik dan onze vergelijkingstool!

 

Vergelijk nu direct tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Vergelijk tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Veelgestelde vragen

  • Gebruik ik met een waterontharder minder was- en schoonmaakmiddelen?
    Ja, je kunt het gebruik tot minimaal 50% reduceren. Een flinke besparing dus. Door de aanwezigheid van kalk in het water, zijn was- en schoonmaakmiddelen veel minder effectief. De kalkdeeltjes remmen namelijk de werking.
  • Waarom gebruiken waterontharders zout?
    In een waterontharder zitten miljoenen hele kleine harsbolletjes. Die harsbolletjes zorgen ervoor dat de calcium en magnesium deeltjes blijven plakken wanneer het leidingwater door de waterontharder stroomt. Als de harsbolletjes geen calcium en magnesium meer kunnen opnemen, moeten ze schoongespoeld worden. Hier komt het zout om de hoek kijken. Het zout vermengt zich met leidingwater en spoelt de harsbolletjes schoon. Tijdens dit proces wordt de waterontharder afgesloten zodat er geen zout water in de leidingen terecht kan komen. Om er zeker van te zijn dat de waterontharder helemaal vrij is van zout, wordt de waterontharder altijd nagespoeld. Na deze spoeling is de waterontharder weer klaar voor gebruik.
  • Wat is hard water?

    Het grootste deel van het water dat in Nederland uit de kraan komt, noem je hard water. Hard water in Nederland kun je drinken, maar door de aanwezigheid van calcium en magnesium zorgt hard water wel voor kalkaanslag in je badkamer, keuken en in alle apparaten die water gebruiken.

    De hoeveelheid kalk in het water wordt uitgedrukt in °dH (Duitse hardheid). 1° dH staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter.

    Er is geen officiële schaal en leveranciers van drinkwater spreken pas bij 15°dH over ‘hard water’. Uit ervaring weten wij echter dat alles boven de 3°dH kalkaanslag veroorzaakt.

Ander nieuws