Waterontharder installatie: wat komt er bij kijken?

Je hebt een nieuwe waterontharder op het oog, maar twijfelt nog over de installatie. Want hoe moeilijk is dat eigenlijk?

Niet heel moeilijk, maar toch kiezen veel mensen voor een installatiebedrijf. Die leveren vakkundig werk en kunnen hem snel installeren. Zo geniet je al binnen twee tot drie uur van zacht water.

Maar als je verstand hebt van leidingwerk, dan kun je het ook zelf doen. Dat is zelfs eenvoudiger dan het lijkt. Je hebt natuurlijk wel de juiste gereedschappen nodig.

We vertellen je graag wat er komt kijken bij de installatie van een waterontharder!

 

Wat heb je aan een waterontharder?

Een waterontharder filtert kalk uit het water. Daarom heb je geen last meer van kalkaanslag in jouw woning.

Deze witte aanslag is hardnekkig en tref je bijvoorbeeld aan in de badkamer. Daar zit het in het toilet en op de glazen douchewand. Maar ook op plekken waar je het niet kunt zien zorgt deze aanslag voor problemen.

In de leidingen van de vloerverwarming ontstaat ook kalkaanslag. Dit verlaagt het rendement, dus je moet meer stoken voor hetzelfde resultaat. Ook dat voorkom je met een waterontharder.

Tenslotte is zacht water beter voor je huid. Het water is niet alleen zachter, maar je gebruikt ook minder zeep en shampoo. Daardoor droogt je huid niet uit.

Wil je meer informatie? Lees dan onze blog over de voor- en nadelen van een waterontharder!

 

Badkamer-zonder-kalk

 

Wat is de ideale plek voor een waterontharder?

De ideale plek voor de installatie van een waterontharder is zo kort mogelijk op de watermeter. Zo profiteer je in jouw hele woning van zacht water.

In iedere woning is een geschikte plek te vinden. Dat is geen vaste plek, want iedere woning is anders. Daarom bespreken we de vier meest gekozen plekken.

 

– Meterkast

In 9 van de 10 gevallen tref je hier de watermeter aan. Daarom is dit een veel gekozen plek. Je hebt weinig leidingwerk nodig.

 

– Kruipruimte

De kruipruimte is vaak in de buurt van de watermeter. Ook hier is dus weinig leidingwerk nodig en de waterontharder staat uit het zicht.

Zorg wel dat je makkelijk bij het zoutreservoir kunt. Deze zul je af en toe bij moeten vullen, dus zet hem zo dicht mogelijk onder het luik.

 

– Trapkast

Is de meterkast te klein? Dan wordt er vaak uitgeweken naar een trapkast. Deze zit ook in de buurt van de watermeter en heeft meer ruimte.

 

– Garage

Beschik je over een garage? Dan kun je hier jouw waterontharder kwijt. Zeker als hij iets groter is. Zo staat hij uit het zicht, maar kun je hem wel eenvoudig bijvullen.

 

In principe kun je een waterontharder overal plaatsen, maar zorg dat de leidingen altijd naar het begin van jouw woning gaan. Dan heb je er overal profijt van.

 

Waterontharder installatie: eenvoudig installeren!

De installatie van een waterontharder is eenvoudig. Zeker als je de stappen volgt die omschreven staan in de handleiding.

In de basis zijn er slechts vier stappen. Die vormen in hoofdlijnen de hele installatie van een waterontharder. We leggen ze graag aan je uit.

 

1. Inkomende leiding

Je maakt, zo kort mogelijk na de watermeter, de bestaande leiding open. Deze wordt verbonden met de inkomende leiding van de waterontharder.

 

2. Uitgaande leiding

De uitgaande leiding van de waterontharder wordt aangesloten op de bestaande leiding.

 

3. Afvoer

Met de bijgeleverde afvoerslang maak je een verbinding op de afvoer. Deze moet voorzien zijn van een zichtbare vrije uitloop.

 

4. Stroomvoorziening

Je gebruikt de bijgeleverde adapter om de waterontharder te voorzien van stroom. Dat kan in ieder willekeurig stopcontact.

 

Heb je de bovenstaande stappen doorlopen? Dan kun je de waterontharder verder gaan instellen.

 

Het instellen van een waterontharder

In sommige gevallen is het nodig om jouw waterontharder in te stellen.

Een waterontharder heeft een slimme computer. Deze berekent precies hoeveel water je kunt ontharden voordat er gespoeld moet worden. Dit doet hij o.a. op basis van de inkomende waterhardheid en het aantal personen.

Je kunt de inkomende waterhardheid meten met een testset. Dit is de meest nauwkeurige methode. Deze waarde kun je ook opvragen via de website van het waterbedrijf.

Ook het aantal personen is van invloed. Dat bepaalt welke reservecapaciteit wordt aangehouden. Zo heb je altijd voldoende zacht water. Zelfs als je iets meer gebruikt.

Kijk in de handleiding van jouw waterontharder naar de instructies voor het instellen van deze en overige waardes.

 

Ga je een waterontharder installeren? Lees dan deze tips!

In de handleiding van de fabrikant staan alle instructies voor de installatie van een waterontharder. Wij geven graag wat extra tips.

 

– Handmatige spoeling

Heb je de waterontharder aangesloten? Dan raden wij aan om eerst een handmatige spoeling te starten.

Een handmatige spoeling reinigt de cilinder van de waterontharder. Deze bevat een beetje water en wordt zo dus ververst. Daarnaast controleer je de ontharder direct op eventuele lekkages.

 

– Controleer bypass

Komt er geen zacht water uit de kraan? Dan is de kans groot dat de bypass nog dicht is.

Iedere goede waterontharder wordt geleverd met een bypass. Deze zorgt dat je de ontharder tijdelijk uitschakelt en toch gebruik kunt maken van water. Controleer eerst de bypass als je geen zacht water hebt.

 

– Keerklep

Wil je voorkomen dat het water uit het riool kan terugstromen naar de waterontharder? Maak dan gebruik van een keerklep.

Een keerklep plaats je in de afvoerslang. Deze zorgt dat het water slechts één kant op kan, want anders slaat de klep dicht. Zo voorkom je vuil water in de ontharder.

Let wel op de juiste richting van deze klep. Je vindt op de keerklep een klein pijltje die de doorstroomrichting laat zien. Die wijst richting het riool.

 

– Koppelingen

Een goede waterontharder wordt geleverd met twee soorten koppelingen: rechte en haakse.

Deze twee soorten koppelingen maken de installatie eenvoudiger. Zo kun je de leidingen langs elkaar brengen, zonder dat ze elkaar in de weg zitten.

 

– Randapparatuur

Controleer de gewenste resthardheid in de voorschriften van de fabrikanten van jouw randapparatuur. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een (kokendwater)kraan, een stoomoven of jacuzzi.

Deze vragen soms om een minimale resthardheid. Zo heb je nog steeds zacht water zonder kalkaanslag, maar blijven de materialen beschermd.

 

Zoek je een waterontharder die je zelf kunt installeren?

Wij vergelijken de 17 best verkochte waterontharders van Nederland. Zo kies jij de beste voor jouw situatie!

Zoek je een waterontharder die je zelf kunt installeren? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp. Deze zijn allemaal geschikt om zelf te installeren.

Vergelijk nu direct tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Vergelijk tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Veel gestelde vragen

  • Gebruik ik met een waterontharder minder was- en schoonmaakmiddelen?
    Ja, je kunt het gebruik tot minimaal 50% reduceren. Een flinke besparing dus. Door de aanwezigheid van kalk in het water, zijn was- en schoonmaakmiddelen veel minder effectief. De kalkdeeltjes remmen namelijk de werking.
  • Heb ik met een waterontharder geen kalkaanslag meer?
    Dat klopt helemaal. Met een waterontharder ben je van kalkaanslag af. Het schoonmaken gaat een stuk makkelijker, want je hoeft minder hard te poetsen. Ook je apparatuur gaat langer mee door de afwezigheid van kalk.
  • Helpt een waterontharder tegen eczeem klachten?

    In de praktijk horen wij dagelijks positieve berichten van klanten over het effect van een waterontharder op de huid.

    Omdat de huid bij eczeem ‘openstaat’, kan er van alles in terecht komen. Zo kunnen kleine deeltjes kalk bijvoorbeeld zorgen voor rode eczeemplekken. Bij zacht water zijn deze deeltjes echter niet meer aanwezig en wordt deze oorzaak van eczeem weggenomen. Kort douchen is een oplossing voor het beperken van de klachten, maar het gebruik van zacht water is nog beter.

    Ook het gebruik van minder zeep helpt bij het voorkomen van eczeem. Met zacht water gebruikt u tot wel 50% minder zeep voor hetzelfde resultaat en komt de huid dus minder in aanraking met deze middelen.

Ander nieuws