Wat is het effect van een waterontharder op jouw gezondheid?

Water is gezond, dat weten we allemaal. Maar wat is het effect van een waterontharder op jouw gezondheid?

Om je vochtbalans op peil te houden, drink je dagelijks voldoende water. Daarnaast gebruik je het ook om jezelf schoon te maken. Dat doe je onder de douche, maar ook met het wassen van je handen.

Is dat anders met zacht water uit een waterontharder? Lees het antwoord in onze blog!

 

Samenstelling van water: dit zit er in jouw glas!

Het Nederlandse drinkwater behoort tot de top van de wereld. Dat komt door onze efficiënte manier van zuiveren.

Water bestaat uit mineralen, zouten, goede bacteriën en andere stoffen. Dit zijn bijvoorbeeld calcium, magnesium, natrium en kalium. Je hebt deze stoffen nodig voor de opbouw van jouw botten.

Waterbedrijven leveren per kwartaal een rapportage aan. Hierin kun je lezen welke stoffen er in welke concentratie in jouw drinkwater zitten. De kwaliteitseisen zijn vastgelegd in het drinkwaterbesluit.

 

Glas Met Drinkwater

 

 

Wat doet een waterontharder?

Een waterontharder filtert kalk uit het water. Kalk bestaat o.a. uit de mineralen calcium en magnesium.

In een ontharder zit een filter. Hier blijven de mineralen calcium en magnesium achter zodat je geen kalkaanslag meer hebt in jouw woning. Dit noemen we zacht water.

Kijk je naar de samenstelling van zacht water, dan zul je dus zien dat er twee mineralen ontbreken. Dat zijn calcium en magnesium. Je ziet dit verschil omdat er geen kalkaanslag meer ontstaat, maar je kunt het verschil ook voelen.

Wil je meer weten? Lees dan onze blog over waterontharder met zout!

 

Waterontharder gezondheid: water verandert er aan jouw water?

Koop je een echte waterontharder? Dan werkt deze op basis van ionenwisseling.

De naam zegt het al: er worden ionen met elkaar uitgewisseld. In het geval van een ontharder zijn dit de ionen calcium, magnesium en natrium. Die eerste twee blijven in het filter, natrium wordt toegevoegd aan het drinkwater. Zo krijg je zacht water.

Er is dus meer natrium aanwezig in water uit een waterontharder. Dit proef je niet, want het verschil is minimaal. Het blijft in ieder geval ver onder de 150 mg/l die is opgenomen als maximale norm in het drinkwaterbesluit.

Je verandert met een waterontharder dus de samenstelling van het drinkwater, maar dit heeft geen negatief effect op jouw gezondheid.

 

Volg je een zoutarm dieet? Gebruik dan deze formule!

Een zoutarm dieet vraagt om wat rekenwerk. Daarom helpen we je graag aan de juiste informatie over zacht water en natrium.

Om 1 °dH te verlagen is 8,5 mg natrium per liter water nodig. Dit wordt dus toegevoegd aan de bestaande hoeveelheid natrium dat al in het drinkwater aanwezig is. Deze waarde kun je opvragen bij het drinkwaterbedrijf.

 

Hoeveelheid natrium = Bestaande hoeveelheid natrium + (8,5 mg * aantal °dH verlaging)

 

Voorbeeld: Stel, er is 49,2 mg per liter aanwezig in jouw drinkwater en je verlaagt de hardheid van 9 °dH naar 3 °dH.

Hoeveelheid natrium = 49,2 mg + (8,5 mg * 6) = 49,2 mg + 51 mg = 100,2 mg

In het voorbeeld blijft de concentratie aan natrium ver onder de maximale norm van 150 mg/l zoals vastgelegd in het drinkwaterbesluit.

 

Zout In Water

 

Water is gezond. Toch?

Ja, water is gezond.

Het voedingscentrum adviseert volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Zo blijft de vochtbalans op peil. Dit is niet anders als je gebruik maakt van zacht water.

Water uit een waterontharder heeft geen effect op jouw gezondheid. De mineralen calcium en magnesium zijn in zulke lage concentraties aanwezig, dat dit niet wordt gemist als je een evenwichtig dieet volgt.

Calcium en magnesium neem je voornamelijk op uit voeding. Dat het niet meer in jouw water aanwezig is, is dus niet van invloed op jouw gezondheid.

 

Is zacht water beter voor je huid?

Er zijn ook voordelen voor jouw gezondheid dankzij een waterontharder. Dat merk je o.a. onder de douche.

Gebruik je hard water? Dan heeft dit een nadelig effect bij een droge huid, eczeem of psoriasis. Je huid droogt namelijk nog verder uit en je zult merken dat deze klachten daarom verergeren.

In tegenstelling kan zacht water de huid dus juist beschermen. Dankzij het zachte water gebruik je minder zeep en droogt je huid dus minder uit. Dat zorgt dat huidklachten in veel gevallen afnemen.

 

Douchen Zacht Water Beter Voor Huid

 

 

Handen wassen? Gebruik zacht water!

Ook de gezondheid van jouw handen bescherm je met een waterontharder. Je huid blijft zacht door het gebruik van zacht water.

Als je je handen wast, dan maak je gebruik van zeep. Dit zorgt voor uitdroging van de huid. Door het gebruik van zacht water hoef je minder zeep te gebruiken en zorg je dus dat jouw huid minder uitdroogt.

 

Handen Wassen Met Minder Zeep

 

 

Een waterontharder met stroom is beter voor je gezondheid

Dit klinkt misschien als een vreemde claim, maar het is echt waar. Dat komt omdat zo’n waterontharder ook spoelt als je geen gebruik maakt van water.

Water is gevoelig voor de vorming van bacteriën. Dat is het geval als water stilstaat, daarom spoel je de kranen na een vakantie altijd even door. Ook in het filter van een waterontharder kan water staan.

Kies je voor een waterontharder met stroom? Dan spoelt deze ook als je weinig of geen gebruik maakt van water. Zo voorkom je stilstaand water, de vorming van bacteriën en bescherm je dus jouw gezondheid!

 

Conclusie: een waterontharder heeft een positief effect op jouw gezondheid!

Een waterontharder heeft effect op jouw gezondheid. Een positief effect!

De hoeveelheid calcium en magnesium in ons drinkwater is minimaal. We nemen deze essentiële mineralen voornamelijk op uit onze voeding, dus de afwezigheid in zacht water heeft nauwelijks effect. Je kunt dus met een gerust hart water uit jouw waterontharder drinken.

Ook met een zoutarm dieet is dit mogelijk. De concentratie aan natrium is hoger in zacht water, maar blijft onder de norm van het drinkwaterbesluit. Daarom heeft ook dit geen negatief effect op jouw gezondheid.

Sterker nog: zacht water is beter voor je huid. Dat verschil merk je tijdens het douchen, maar ook als je je handen wast. Je huid droogt minder uit en blijft dus gezond!

Wil je jouw gezondheid ook verbeteren met een waterontharder? Maak dan gebruik van onze keuzehulp en vergelijk de 17 best verkochte ontharders van Nederland!

Vergelijk nu direct tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Vergelijk tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Veelgestelde vragen

  • Wat is ionenwisseling?
    Een ion is een elektrisch geladen deeltje dat zowel een positieve als een negatieve lading kan hebben. Als twee ionen uitgewisseld worden op basis van deze statistische lading, wordt dit ionenwisseling genoemd.
  • Is kalk ongezond?

    Nee, kalk is niet ongezond. In jouw dagelijkse voeding zoals melk, melkproducten, groenten, noten en peulvruchten zit al ruim voldoende calcium om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen. Het drink van ‘hard water’ voegt hier dus nauwelijks iets aan toe.

    Om een voorbeeld te geven: je moet maar liefst veertien keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water drinken om genoeg calcium binnen te krijgen.

  • Helpt een waterontharder tegen eczeem klachten?

    In de praktijk horen wij dagelijks positieve berichten van klanten over het effect van een waterontharder op de huid.

    Omdat de huid bij eczeem ‘openstaat’, kan er van alles in terecht komen. Zo kunnen kleine deeltjes kalk bijvoorbeeld zorgen voor rode eczeemplekken. Bij zacht water zijn deze deeltjes echter niet meer aanwezig en wordt deze oorzaak van eczeem weggenomen. Kort douchen is een oplossing voor het beperken van de klachten, maar het gebruik van zacht water is nog beter.

    Ook het gebruik van minder zeep helpt bij het voorkomen van eczeem. Met zacht water gebruikt u tot wel 50% minder zeep voor hetzelfde resultaat en komt de huid dus minder in aanraking met deze middelen.

Ander nieuws