6 veelgestelde waarom een waterontharder vragen beantwoordt!

Je staat op het punt om een nieuwe waterontharder aan te schaffen, maar je barst nog van de vragen. Dat herkennen we!

Daarom hebben wij één grote blog geschreven met alle vragen en antwoorden over waterontharders. Je leest niet alleen hoe een ontharder werkt, maar ook hoe je deze installeert en of het effect heeft op jouw gezondheid. Lees snel verder!

 

Wat is een waterontharder?

Een ontharder maakt, zoals de naam al doet vermoeden, water minder hard. Dat doet deze door kalk uit het water te verwijderen.

Kalk is van nature aanwezig in ons drinkwater. Dit wordt o.a. gevormd door de ionen calcium en magnesium. Die twee ionen worden door een ontharder uit het water gefilterd en zo blijft er zacht water over.

Ook in Nederland wint de waterontharder snel aan populariteit. Steeds meer huishoudens kiezen voor een ontharder bij de bouw van een nieuwe woning of aanschaf van een nieuwe badkamer.

 

Waarom koop je een ontharder?

Heb je last van kalkaanslag? Dan heb je vast al eens gezocht naar een oplossing!

Kalk is de meest hardnekkige vorm van aanslag. Dat kun je wegpoetsen met agressieve schoonmaakmiddelen, maar voorkomen is natuurlijk beter. Daarom is een ontharder de beste oplossing.

Dit apparaat filtert kalk uit het water. Zo kan het niet langer zorgen voor de aanslag van kalk en heb jij dus een woning zonder deze hardnekkige vlekken. Je ziet dit verschil in de badkamer, maar je profiteert van nog veel meer voordelen!

  • Voordelen van een waterontharder
  • Minder schoonmaken
  • Apparatuur gaat langer mee
  • Minder zeep-, was- en schoonmaakmiddelen
  • Lagere energiekosten
  • Zacht voor de huid
  • Verbeterde smaak van koffie en thee
  • Beter voor het milieu

Wil je alles lezen over de voordelen van een waterontharder? Lees dan onze blog over dit onderwerp!

Schone Kraan Met Waterontharder

 

 

Hoe werkt een waterontharder?

Een échte waterontharder werkt op basis van ionenwisseling. Dat is een scheikundig principe om een vaste stof uit een vloeistof te filteren.

In een ontharder zit een filter gevuld met harsbolletjes. Deze bolletjes hebben de eigenschap om kalk aan zich te binden. Zo blijft de kalk achter in het filter en stroomt er dus zacht water door jouw leidingen.

Als het filter vol zit met kalk, dan wordt deze gespoeld met een zoutoplossing. Dit zorgt dat de kalk wordt weggespoeld via het riool. We noemen dit proces ook wel regenereren.

Dit klinkt allemaal ingewikkeld, maar jouw ontharder doet alles automatisch. Jij hoeft alleen te zorgen dat het zout op tijd wordt bijgevuld. En zelfs daar geven de meeste ontharders een signaal voor!

 

Waarom gebruikt een waterontharder zout?

Een waterontharder maakt gebruik van zout. Maar waarom eigenlijk?

In een ontharder zit een filter met harsbolletjes. Deze bolletjes binden kalk en zorgen zo voor zacht water. Als dit filter vol zit met kalk, dan moet deze gespoeld worden om opnieuw water te kunnen ontharden.

Dat spoelen van een ontharder noemen we ook wel regenereren en gebeurt dus met behulp van water en zout. In het zoutreservoir van de ontharder wordt een zoutoplossing gemaakt die de kalk uit het filter spoelt.

Wil je alles weten over het zout voor een waterontharder? Lees dan ook onze blog over dit onderwerp!

Waarom Gebruikt Een Waterontharder Zout

 

Waarom zijn er verschillende soorten ontharders?

Wie zoekt naar ontharders, komt veel verschillende soorten tegen. Wat zijn de verschillen?

Er zijn grofweg drie soorten: ionenwisselaars, additieven en magneten. Deze worden allemaal verkocht onder de naam waterontharder, maar bieden lang niet hetzelfde resultaat. Dat zie je eigenlijk ook al aan de prijs.

 

Ionenwisselaar

De enige échte ontharder is de ionenwisselaar. Deze filtert kalk uit het water en zo blijft er dus zacht water over. Je kunt dit verschil niet alleen goed voelen, maar ook meten.

 

Additief

Dit alternatief voor een échte ontharder voegt iets toe aan het water. Dankzij deze toevoeging blijft kalk minder goed hechten. Dit is een oplossing als je weinig ruimte hebt, maar biedt dus lang niet hetzelfde resultaat.

 

Magneet

Ook al wordt een magneet vaak aangeboden als ontharder, dit is het niet. Dit type zou de statische lading van kalk veranderen waardoor het minder hecht. Er bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs voor de werking.

 

De ionenwisselaar is dus de enige échte waterontharder. Deze maakt jouw water minder hard en dit is ook meetbaar. Dat geldt niet voor de alternatieven.

Deze alternatieven zijn een reactie op het succes van de ontharder. Er is in Nederland veel vraag naar dit product, dus fabrikanten doen er alles aan om meer klanten te winnen. Zo ook met alternatieven.

Zo’n alternatief concurreert vaak op prijs. Door de lagere prijs zijn veel klanten toch geneigd om voor een alternatief te kiezen. In de praktijk valt dit echter vaak tegen en kiest men alsnog voor een échte waterontharder.

 

Waar koop je een waterontharder

Je kunt een ontharder op drie verschillende plekken kopen. Bij een installateur, een groothandel of online. We vertellen je graag meer over deze opties.

 

Installateur

Kies je voor een installateur? Dan kies je voor een vakman die jouw nieuwe waterontharder ook gelijk aansluit. Daar betaal je iets meer geld voor, maar dan weet je dus wel zeker dat jouw ontharder goed geïnstalleerd wordt.

 

Groothandel

Ga je voor de groothandel? Dan installeer je jouw nieuwe ontharder waarschijnlijk zelf. De prijs is iets lager, want je betaalt hier niet voor de installatiekosten. Zo ben je dus voordeliger uit.

 

Online

Bestel je liever online? Dan koop je jouw nieuwe ontharder via een webshop en laat je deze thuis afleveren. Die webshop kan overigens ook van een installateur of groothandel zijn.

 

In alle drie de gevallen is de ontharder hetzelfde. Het verschil zit in de manier van installatie en aanschafprijs. Die laatste wordt ook beïnvloed door de installatie, want daar betaal je de installateur voor.

Wil je meer lezen? Lees dan onze blog over waterontharder kopen!

Waterontharder Bij Groothandel

 

 

Hoe installeer je een ontharder?

Ben je van plan om jouw nieuwe ontharder te laten installeren of doe je dit liever zelf? In beide gevallen wil je weten waar je op moet letten!

Als je jouw nieuwe waterontharder laat installeren, reken je op de kennis van de installateur. De installatie is relatief eenvoudig, dus alle loodgieters in Nederland zijn geschikt voor deze klus. Ook als ze jouw woning nog nooit gezien hebben.

Ga je zelf aan de slag? Dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de installatie!

In onze blog waterontharder installatie vertellen we je alles waar op moet letten bij de installatie. Dat is handig voor jezelf, maar ook voor jouw installateur.

 

Waar installeer je een waterontharder?

Je hebt besloten om een nieuwe ontharder te kopen, maar waar ga je deze installeren? Er zijn vier handige plekken in jouw woning!

 

1. Meterkast
Hier komt in de meeste gevallen het water jouw woning binnen. Dat is handig, want dan heb je dus weinig leidingwerk nodig. Er is echter niet in iedere woning voldoende ruimte in de meterkast.

 

2. Kruipruimte
Veel ontharders worden geïnstalleerd in de kruipruimte. Daar is vaak voldoende plek, staat de ontharder niet in de weg en zit je dichtbij de plek waar het water jouw woning binnenkomt. Ook daar is dus weinig leidingwerk voor nodig.

 

3. Trapkast
Zet je jouw ontharder liever boven de grond? Dan biedt een trapkast uitkomst. Hier kun je ook een grotere waterontharder in kwijt, dus bij grotere modellen is dit een populaire plek.

 

4. Garage
Ook een garage is een populaire plek voor de installatie van een ontharder. Daar is veel ruimte en kun je ook makkelijk het zoutreservoir bijvullen.

 

In alle gevallen dien je rekening te houden met de binnenkomende waterleiding. Die gaat de waterontharder in zodat je jouw hele woning kunt voorzien van zacht water. Hoe verder je de ontharder installeert vanaf deze plek, hoe meer leidingwerk je nodig hebt.

Lees al onze tips over een waterontharder aansluiten in onze blog!

Waterontharder Bij Groothandel

 

 

Wat kost een waterontharder?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag, maar daar is helaas niet een eenduidig antwoord op. De kosten zijn namelijk nogal verschillend.

Een waterontharder is er in verschillende soorten en maten. Dat bepaalt voor een groot deel al de prijs. Daarnaast is ook de fabrikant van invloed en de manier van installeren.

Installeer je jouw nieuwe ontharder zelf? Dan betaal je niet voor de installatiekosten en kun je dus op dit onderdeel besparen.

Gemiddeld kost een ontharder inclusief installatie ergens tussen de € 1.500,- en € 2.000,- via de lokale installateur. Dit kan dus sterk variëren, maar overleg dit altijd eerst met jouw installateur.

 

Heeft een waterontharder onderhoud nodig?

Ja, alle waterontharders hebben onderhoud nodig!

Het drinkwater in Nederland is bijzonder schoon. Zelfs zo schoon, dat iedereen hier zonder zorgen uit de kraan kan drinken. Dat is vrij uniek.

Omdat ons water zo schoon is, doen we er ook alles aan om dit zo te houden. Dat geldt dus ook in het geval van jouw ontharder. Die haalt de kalk uit het water en moet dus jaarlijks onderhouden worden.

Tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt worden alle onderdelen nagekeken. Zo voorkom je storingen en blijf je dus altijd zacht water houden. Daarnaast wordt ook de harskern gereinigd om de kwaliteit van het drinkwater op peil te houden.

In onze blog over waterontharder onderhoud lees je nog veel meer!

Waterontharder Bij Groothandel

 

 

Is een waterontharder gezond?

Dat water gezond is, is geen verrassing. Maar water uit een ontharder kent nog meer gezondheidsvoordelen.

Zacht water is beter voor de huid. Dit zorgt dat jouw huid minder snel uitdroogt door het gebruik van zeep- en schoonmaakmiddelen. Die gebruik je namelijk een stuk minder als je een waterontharder hebt.

De werking van zeep-, was- en schoonmaakmiddelen wordt geremd door de aanwezigheid van kalk in water. Daarom gebruik je altijd te veel. Met een ontharder voorkom je dit en voorkom je dus uitdroging van jouw huid.

Je merkt dit verschil niet alleen tijdens het douchen, maar ook al bij het wassen van je handen!

 

Wat is de beste waterontharder?

Wij zouden je graag vertellen wat de beste waterontharder is, maar dat is afhankelijk van jouw situatie. Dat is niet voor iedereen gelijk.

De beste ontharder is degene die past bij jouw situatie. Deze past in jouw woning, heeft voldoende capaciteit om je het hele jaar rond te voorzien van zacht water en kan ook een eventuele piek in het verbruik opvangen. Je kunt daarom eerder spreken van de beste waterontharders.

Ben je benieuwd welke dit zijn? Lees dan onze blog over de beste waterontharder!

 

Hoe kies ik een waterontharder?

Zijn al jouw vragen over een waterontharder beantwoord en wil je overgaan tot de aankoop? Maak dan gebruik van onze keuzehulp om te kiezen!

Je vergelijkt met onze keuzehulp de 17 best verkochte waterontharders van Nederland. Vul jouw gegevens in en de keuzehulp vertelt jou welke het best bij jouw situatie past. Zo geniet jij altijd van zacht water.

Vergelijk nu direct tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Vergelijk tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Veelgestelde vragen

  • Gebruik ik met een waterontharder minder was- en schoonmaakmiddelen?
    Ja, je kunt het gebruik tot minimaal 50% reduceren. Een flinke besparing dus. Door de aanwezigheid van kalk in het water, zijn was- en schoonmaakmiddelen veel minder effectief. De kalkdeeltjes remmen namelijk de werking.
  • Heb ik met een waterontharder geen kalkaanslag meer?
    Dat klopt helemaal. Met een waterontharder ben je van kalkaanslag af. Het schoonmaken gaat een stuk makkelijker, want je hoeft minder hard te poetsen. Ook je apparatuur gaat langer mee door de afwezigheid van kalk.
  • Helpt een waterontharder tegen eczeem klachten?

    In de praktijk horen wij dagelijks positieve berichten van klanten over het effect van een waterontharder op de huid.

    Omdat de huid bij eczeem ‘openstaat’, kan er van alles in terecht komen. Zo kunnen kleine deeltjes kalk bijvoorbeeld zorgen voor rode eczeemplekken. Bij zacht water zijn deze deeltjes echter niet meer aanwezig en wordt deze oorzaak van eczeem weggenomen. Kort douchen is een oplossing voor het beperken van de klachten, maar het gebruik van zacht water is nog beter.

    Ook het gebruik van minder zeep helpt bij het voorkomen van eczeem. Met zacht water gebruikt u tot wel 50% minder zeep voor hetzelfde resultaat en komt de huid dus minder in aanraking met deze middelen.

Ander nieuws