Voordelen waterontharder: wij zetten ze op een rijtje!

In Nederland zijn steeds meer waterontharders. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een waterontharder?

Dat ze de aanslag van kalk voorkomen is duidelijk, maar er zijn nog veel meer voordelen aan een waterontharder. Sommige zijn zichtbaar, maar lang niet allemaal. Daarom leggen we ze graag aan je uit.

En ben je straks overtuigd van de voordelen? Dan helpen we je ook nog vergelijken tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland!

 

Wat is kalk?

In de volksmond noemen we calcium- en magnesiumcarbonaat kalk. Dat is van nature aanwezig in ons drinkwater.

Kalk wordt zichtbaar als water opdroogt. Dan blijft het bijvoorbeeld achter op de douchewand in de badkamer of de bodem van de waterkoker. De aanslag is hardnekkig en laat zich dus niet makkelijk verwijderen.

 

Hoe filtert een waterontharder kalk?

Een waterontharder filtert kalk uit het leidingwater. Dat doet een échte ontharder op basis van ionenwisseling.

In de filter zitten kleine harsbolletjes. Deze bolletjes hebben de eigenschap om de ionen calcium en magnesium aan zich te binden. Dit zijn de ionen die verantwoordelijk zijn voor de vorming van kalkaanslag.

Zit het filter vol met kalk? Dan wordt deze gespoelt met een zoutoplossing. Dat zorgt dat de kalk loslaat en verdwijnt via het riool. Daarna begint het proces opnieuw.

 

Voordelen waterontharder: welke zijn er?

Zonder kalk in het water heb je geen last meer van kalkaanslag. Dat is het voordeel van een waterontharder.

Kalkaanslag is zichtbaar aanwezig, maar ook onzichtbaar. Daarnaast heeft het een effect op de huid en op de smaak van koffie en thee. Er zijn dus veel voordelen aan het bezit van een waterontharder.

We zetten de voordelen voor je op een rijtje!

 

1. Minder schoonmaken

Eén van de bekendste voordelen van een waterontharder is minder schoonmaken. Kalk is de meeste hardnekkige vorm van aanslag. Dat is met een ontharder niet meer aanwezig en zorgt dus dat je minder en minder hard hoeft te poetsen.

 

2. Apparatuur gaat langer mee

Kalk zorgt in jouw apparatuur voor schade. Deze schade wordt aangebracht op verwarmingselementen en verstopt leidingen. Door een waterontharder is dit niet langer van toepassingen.

Denk bijvoorbeeld aan een waterkoker, wasmachine, koffiemachine en vaatwasser.

 

3. Minder zeep-, was- en schoonmaakmiddelen

De werking van zeep wordt geremd door de aanwezigheid van kalk. Daarom moet je meer zeep gebruiken als het water harder is voor hetzelfde resultaat.

Heb je een waterontharder? Dan bespaar je dus op de kosten van zeep-, was- en schoonmaakmiddelen. Je gebruikt zo’n 50% minder, dat is ook nog eens goed voor het milieu!

voordeel-waterontharder-minder-wasmiddel

 

4. Lagere energiekosten

Kalk zorgt voor een lager rendement van jouw apparatuur. Door de aanslag moeten deze harder werken voor hetzelfde resultaat. Iedere millimeter kalk levert een rendementsverlies van zo’n 8% op.
Door het gebruik van zacht water blijven de elementen vrij van aanslag. Dat zorgt dat het oorspronkelijke rendement behouden blijft en jij dus lagere kosten hebt.

 

5. Zacht voor de huid

Dit is één van de minst bekende voordelen van een waterontharder, maar daarom niet minder belangrijk. Het kan zelfs klachten zoals eczeem of psoriasis verlichten.

Kalk heeft een schurende werking op de huid. Daarnaast gebruik je meer zeep en ook dat tast de huid aan. Je huid droogt dus minder uit en blijft daardoor veel zachter na het nemen van een douche of bad.

 

6. Verbeterde smaak van koffie en thee

Zet je koffie of thee met zacht water? Dan proef je direct het verschil!

Bij koffie zullen de aroma’s zich beter ontwikkelen. Dat levert een aangename geur en smaak van een kop koffie op. Daarnaast gaat de koffie- of espressomachine langer mee door het gebruik van zacht water.

Thee is ook gebaat bij zacht water. Dat zorgt voor een minder bittere smaak van een kop thee en de kleur blijft helder. Ook de waterkoker blijft vrij van kalkaanslag en gaat dus langer mee.

 

voordeel-waterontharder-betere-koffie

 

7. Beter voor het milieu

Is een waterontharder duurzaam? Jazeker!

Een waterontharder heeft veel voordelen. Zo draag je ook jouw steentje bij aan een beter milieu. Dat is een bijkomend voordeel.

Je gebruikt minder zeep- en schoonmaakmiddelen, je apparaten gaan langer mee en je betaalt minder energiekosten.

 

Ben je overtuigd van de voordelen? Vergelijk hier de beste waterontharders!

Heb je alle voordelen van een waterontharder gelezen en ben je overtuigd? Dan helpen wij je vergelijken tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland!

In de onderstaande vergelijker ontdek je welke waterontharder het best bij jouw situatie past.

Vergelijk nu direct tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Vergelijk tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Veelgestelde vragen

  • Gebruik ik met een waterontharder minder was- en schoonmaakmiddelen?
    Ja, je kunt het gebruik tot minimaal 50% reduceren. Een flinke besparing dus. Door de aanwezigheid van kalk in het water, zijn was- en schoonmaakmiddelen veel minder effectief. De kalkdeeltjes remmen namelijk de werking.
  • Heb ik met een waterontharder geen kalkaanslag meer?
    Dat klopt helemaal. Met een waterontharder ben je van kalkaanslag af. Het schoonmaken gaat een stuk makkelijker, want je hoeft minder hard te poetsen. Ook je apparatuur gaat langer mee door de afwezigheid van kalk.
  • Wat is een waterontharder?
    In de volksmond wordt water met veel calcium- en magnesiumionen ook wel ‘hard water’ genoemd. Een waterontharder zorgt ervoor dat de hardheid van het water verminderd wordt door deze ionen uit het water te filteren. Op deze manier ontstaat er zacht water. Het voordeel van zacht water is goed zichtbaar in jouw badkamer en keuken. De douchewand blijft vrij van kalkaanslag, jouw kranen blijven glimmen en het koffiezetapparaat hoeft niet langer ontkalkt te worden. Ook wordt de smaak van water, koffie en thee verbeterd. Is het ook voelbaar anders? Zeker, tijdens een douche of het wassen van je handen voel je het verschil met hard water. De afwezigheid van kalk zorgt dat jouw huid minder te verduren krijgt en biedt dus voordelen voor mensen die last hebben van eczeem en psoriasis.

Ander nieuws