De beste waterontharder: wij helpen je met vergelijken!

Ben je op zoek naar de beste waterontharder? Gebruik onze tips en keuzehulp om de beste voor jouw situatie te vinden!

Nee, er bestaat niet zoiets als dé beste waterontharder. Dat is namelijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Daarom helpen we jou met zoeken naar de beste ontharder voor jouw situatie.

We kijken naar de samenstelling van jouw huishouden, maar ook naar het waterverbruik en het aantal tappunten. Zo kies jij de beste!

 

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder filtert kalk uit het water. Door het leidingwater langs een filter te sturen, blijft de kalk achter. Zo krijg je zacht water.

In een waterontharder zit dus een filter. Dit filter heeft de eigenschap om kalk aan zich te binden. Dat principe heet ionenwisseling. Zit de filter vol? Dan wordt deze gespoeld met water en verdwijnt de kalk via het riool.

Dit proces gaat volledig automatisch. Je geniet met een waterontharder dus continu van zacht water.

 

Waarom is ionenwisseling de beste keuze?

Simpel. Dit is de enige manier die water écht zachter maakt!

Er zijn verschillende oplossingen tegen kalkaanslag, maar er is er maar één die kalk echt uit het water haalt. Alleen dan spreek je over zacht water. Dit kun je meten, want de kalk is niet langer aanwezig.

Daarom is ionenwisseling de beste keuze voor een waterontharder. Zo weet je zeker dat jouw badkamer vrij blijft van kalkaanslag.

 

Schone Badkamer Door Waterontharder

 

 

Heeft de beste waterontharder één of twee cilinders?

De filter van een waterontharder is een cilinder. In de meeste waterontharders zit één grote cilinder, maar sommige hebben twee kleine cilinders. Dit zijn de verschillen.

 

Eén cilinder

In de meeste ontharders zit één grote cilinder. Die is groot genoeg om al het water dat je overdag gebruikt te ontdoen van kalk.

Zit deze filter vol met kalk? Dat noemen we een verzadigde filter. Deze wordt ‘s nachts gespoeld zodat je de volgende dag weer voldoende capaciteit hebt om al jouw water te ontharden.

 

Twee cilinders

Sommige waterontharders hebben twee kleine cilinders. Deze zorgen samen dat de kalk uit het water wordt gehaald.

Zit één van de twee filters vol? Dan wordt alleen deze gespoeld. De andere cilinder blijft actief en zorgt dus tijdelijk alleen voor zacht water. Zo blijf je altijd genieten van water zonder kalk.

 

Conclusie: wat is de beste?

Ook al lijkt zo’n tweede cilinder ideaal, de praktijk wijst uit dat één grote cilinder de beste waterontharder maakt.

Eén grote cilinder levert minder drukverlies op dan twee kleine cilinders. Daarnaast zijn er minder bewegende onderdelen aanwezig, dus de kans op storingen is kleiner. Daarom vergelijken we alleen waterontharders met één grote cilinder.

 

Klein of groot. Wat is beter?

Is een grotere waterontharder altijd beter? Nee!

In theorie lijkt het ideaal. Je koopt een grote waterontharder, want dan ben je er zeker van dat je altijd zacht water hebt. Dankzij de grote capaciteit hoef jij je niet druk te maken over de hoeveelheid water die je gebruikt. En dat klopt.

Toch zit er ook een nadeel aan, want zo’n grote waterontharder verbruikt meer zout en spoelwater dan nodig is. Ook als je de capaciteit niet volledig benut, zal deze namelijk iedere week een spoeling draaien. Dat voorkomt stilstaand water en de vorming van bacteriën.

Is jouw waterontharder te groot? Dan gebruik je dus onnodig veel water en zout. Je kunt dus beter naar de juiste maat kijken, want dan scheelt in de kosten!

Bad Vol Schuim In Badkamer

 

 

Is een duurdere waterontharder altijd beter?

Nee, een duurdere waterontharder is niet altijd beter.

De prijs van een waterontharder zegt niet alles over de kwaliteit. Vaak wel over de grootte, want daar is het verschil in prijs goed te verklaren.

Om de beste waterontharder te beoordelen maken wij gebruik van de verhouding tussen prijs én kwaliteit. Dat omvat de aankoopprijs, maar bijvoorbeeld ook de garantie van de fabrikant en onderhoudskosten.

 

De beste waterontharder: welke is dat?

De beste waterontharder is een ontharder die perfect past bij jouw persoonlijke situatie. Zo ben je altijd voorzien van zacht water!

Een waterontharder bevat een filter. Dit filtert bepaalt hoeveel kalk er uit het water gehaald kan worden. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het waterverbruik, maar ook naar de waterhardheid.

De waterhardheid vertelt hoeveel kalk er in het water zit. Dit kun je opvragen bij het waterbedrijf, maar je kunt het ook met met behulp van een testset. In Nederland is de gemiddelde waterhardheid zo’n 9 °dH, maar dit kan dus verschillen.

Weet je het waterverbruik en de waterhardheid in jouw woning? Dan kun je nu gaan uitzoeken welke waterontharder het beste is!

Prijs Van Waterontharder

 

Hoe kies je de beste waterontharder?

Je kiest de beste waterontharder op basis van jouw persoonlijke situatie. Alleen dan weet je zeker dat de ontharder ook bij jou thuis de beste is.

De capaciteit van een waterontharder is het belangrijkst. Dit bepaalt of hij voldoende zacht water kan leveren als je hierom vraagt. Maak daarom gebruik van de onderstaande drie punten als je gaat kiezen.

 

1. Huishouden

Het aantal personen in jouw huishouden vertelt iets over het waterverbruik. Dat zit hem voornamelijk in het nemen van een douche of bad, maar ook het doorspoelen toilet heeft een groot aandeel. Daarom is dit aantal belangrijk.

 

2. Waterverbruik

Is jouw waterverbruik lager, gelijk of hoger dan het gemiddelde in Nederland? Ook dat is van invloed.

Kijk daarom naar een afschrift van het waterbedrijf. Dat vertelt je precies hoeveel water je verbruikt en hoeveel de ontharder dus moet kunnen ontharden.

 

3. Aantal tappunten

Een douche of een bad. Een spaardouche of een regendouche. Dit zijn verschillende tappunten en die vragen om een bepaalde hoeveelheid water. De één is zuiniger dan de ander, dus de vraag naar water is ook anders.

 

Heb je de bovenstaande drie punten in kaart gebracht? Dan kan het kiezen van de beste waterontharder beginnen!

 

Onze top 3: de beste waterontharders in 2022

Op basis van het gemiddelde waterverbruik hebben we onze top 3 met beste waterontharders samengesteld. Dit kan dus anders zijn dan jouw persoonlijke situatie, maar het geeft wel een goede indicatie.

 

1. AquaStar 800 SHE Plus

Woon je samen of heb je een gezin tot vier personen? Dan is de 800 SHE Plus van het merk AquaStar waarschijnlijk de beste keuze!

Dit is het meest verkochte model van Nederland. Dat komt enerzijds omdat hij perfect aansluit bij het gemiddelde waterverbruik van een huishouden, maar ook omdat hij eenvoudig te plaatsen is. Zijn slanke design maakt dit model geschikt om overal geplaatst te worden.

 

Wil je meer weten over dit model? Lees onze blog over de AquaStar 800 SHE Plus!

 

2. DigiSoft DS-1200 HE Plus

Heb je een gezin tot vijf personen of verbruik je veel water? Dan is de DS-1200 HE Plus van DigiSoft waarschijnlijk de beste keuze!

Het merk DigiSoft wordt o.a. verkocht bij Technische Unie en staat dus voor kwaliteit. Dit model is voorzien van een groot zoutreservoir en hoef je niet vaak bij te vullen, dus dat levert extra comfort op.

Wil je meer weten over dit model? Lees onze blog over de DigiSoft DS-1200 HE Plus!

 

3. Altech WS2500

Hou je van luxe en staat de waterontharder in het zicht? Dan is de WS2500 van Altech waarschijnlijk de beste keuze!

Dit model van Altech is één van de meeste moderne waterontharders. Door de moderne look kan deze ook in het zicht geplaatst worden. Dit is bijvoorbeeld handig in een garage, maar ook in de trapkast.

 

Hulp nodig? Wij helpen je de beste waterontharder te vinden!

Ben je benieuwd welke waterontharder het best bij jouw situatie past? Gebruik dan onze keuzehulp!

Met onze keuzehulp ontdek je welke waterontharder het beste bij jou past. Door te kijken naar de samenstelling van jouw huishouden, het waterverbruik en de aanwezige tappunten krijg je direct een advies. Binnen één minuut!

Vergelijk nu direct tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Vergelijk tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Veelgestelde vragen

  • Wat is ionenwisseling?
    Een ion is een elektrisch geladen deeltje dat zowel een positieve als een negatieve lading kan hebben. Als twee ionen uitgewisseld worden op basis van deze statistische lading, wordt dit ionenwisseling genoemd.
  • Wat doet een waterontharder tijdens een spoeling?
    Een waterontharder spoelt de kleine harsbolletjes, die verantwoordelijk zijn voor de opname van calcium en magnesium, schoon met zout. Om er zeker van te zijn dat er geen zout in je drinkwater terecht komt, wordt de waterontharder altijd nagespoeld.
  • Zorgt een waterontharder voor drukverlies?
    Een heel klein beetje. Bij de consumenten modellen is dit maximaal 0,3 bar en bij de grootverbruik modellen maximaal 0,6 bar. Let op: de plaatsing van een terugstroombeveiliging levert wel een aanzienlijk drukverlies op. Meer informatie over het drukverlies vind je in de handleiding of op het etiket van het product.

Ander nieuws