Waterontharder meterkast: zo kies en installeer je deze!

Een waterontharder in de meterkast? Dat kan!

In veel gevallen wordt een waterontharder geïnstalleerd in de meterkast. Dat vraagt om wat gepuzzel, maar zorgt wel voor het minste leidingwerk. Daarom is dit zo’n populaire plek voor installatie.

Wil je weten welke modellen geschikt zijn en waar je op moet letten bij de installatie van een waterontharder in de meterkast? Lees dan verder!

 

Wat is de meterkast?

In iedere woning is dit aanwezig: de meterkast!

In de meterkast komt elektra, gas en water binnen. Hier bevinden zich dus ook de meters om het verbruik te meten. Soms moet u dat zelf doorgeven, maar met de slimme meters van tegenwoordig kan dat ook op afstand uitgelezen worden.

Niet iedere meterkast is hetzelfde. Er zijn hele kleine meterkasten, maar ook grote ruimtes. In dat geval spreekt men over de technische ruimte. Hoe groot deze ruimte is, is dus afhankelijk van de woning.

En is jouw woning gasloos? Dan heb je in jouw meterkast meer ruimte, want er is geen voorziening voor gas aanwezig!

 

De populairste plek voor de installatie van een waterontharder: de meterkast!

Ken je iemand die in het bezit is van een waterontharder? Dan is de kans groot dat deze geïnstalleerd is in de meterkast!

In de meeste Nederlandse woningen komt de waterleiding binnen in de meterkast. Daar zit vaak ook de watermeter. Als je jouw waterontharder hier installeert, heb je dus het minste leidingwerk nodig.

Daarnaast is ruimte ook vaak een probleem. Wij gaan efficiënt om met de ruimte tijdens de bouw van woning, dus er zijn geen loze grote ruimtes. Dat maakt dat een kleine of smalle waterontharder vaak wordt weggewerkt in de meterkast.

 

Waterontharder meterkast. Past dat?

Ja, een waterontharder past in de meterkast.

De installatie van een waterontharder vraagt om ruimte. Dat is de ruimte voor de ontharder zelf, maar ook voor het leidingwerk. Met beide moet je rekening houden als je besluit om jouw nieuwe ontharder in de meterkast te installeren.

Vooral het leidingwerk wordt nog weleens vergeten, want deze wordt niet benoemd bij de afmeting van de waterontharder. Reken dus altijd zo’n 5 tot 10 centimeter extra qua diepte om het leidingwerk te kunnen installeren.

Ook is het belangrijk om andere onderdelen in de meterkast niet te blokkeren. Dat lijkt misschien onschuldig, maar het zorgt dat je er niet goed of zelfs helemaal niet meer bij kunt als dat nodig is.

 

Watermeter

 

 

Is een waterontharder in de meterkast gevaarlijk?

Nee, een waterontharder in de meterkast is niet gevaarlijk.

Dat geldt in principe voor iedere plek waar je een waterontharder installeert, maar de vraag komt voornamelijk bij installatie in de meterkast. De aanwezigheid van water en elektriciteit baart mensen zorgen. En dat is logisch.

Als je een ontharder aansluit volgens de voorschriften, dan heb je geen kans op lekkages. Dat maakt het veilig om een waterontharder te installeren. Ook als je dit doet in de meterkast.

Een waterontharder is voorzien van een afvoer en overloop. Die laatste is een extra beveiliging om een verstopte afvoer te kunnen overnemen. Als je deze beide aansluit op de riolering, komt er dus nooit water vrij.

 

Waterontharder meterkast: mag dat?

Ja, je mag een waterontharder in de meterkast plaatsen.

Als je kiest voor installatie in de meterkast, dan is het belangrijk om ruimte te creëren voor jouw ontharder. Deze mag de overige onderdelen namelijk niet blokkeren. Die moeten altijd toegankelijk blijven voor een eventuele controle, vervanging of storing.

In het bouwbesluit zijn een aantal zaken vastgelegd over de meterruimte. Daar staat bijvoorbeeld dat instanties goed bij de installaties moet kunnen. De inrichting moet voldoen aan de NEN 2768.

Voor de oplevering van een woning wordt dit gecontroleerd. Daarna valt deze ruimte onder de verantwoordelijkheid van de bewoner. Je mag dus, mits je je houdt aan de voorschriften, een waterontharder in de meterkast plaatsen.

 

Bouwtekening

 

Mr. Frank Visser: Wordt U Al Geholpen?

In het SBS6 tv-programma ‘Wordt U Al Geholpen’ van Mr. Frank Visser werd op 15 oktober 2020 een casus besproken over een waterontharder in de meterkast.

Er werd door het tv-programma gesuggereerd dat het plaatsen van een ontharder in de meterkast niet toegestaan wordt door de netbeheer. In dit geval was dat Westland Infra, maar zij hebben dit later gerectificeerd. Hierin is te lezen dat het plaatsen van een waterontharder wél is toegestaan.

Een netbeheerder bepaalt niet welke apparaten wel of niet in de meterkast geplaatst. mogen worden. Dat geldt dus ook voor een waterontharder. Zorg echter wel dat de installatie van de netbeheerder toegankelijk blijft, want anders zullen zij vragen om de waterontharder te verwijderen.

Je kunt de volledige rectificatie teruglezen op hun website.

 

Geen ruimte in de meterkast? Dan plaats je jouw waterontharder ergens anders!

Is er geen ruimte voor een waterontharder in jouw meterkast? Geen zorgen, er zijn nog genoeg andere opties!

De beste plek voor een waterontharder is zo dicht mogelijk op de watermeter. Dan heb je niet alleen het minste leidingwerk nodig, maar profiteer je ook in jouw hele woning van de voordelen van zacht water. Daarom is de meterkast zo’n populaire plek voor installatie.

Is daar onvoldoende plek? Dan kun je uitwijken naar een trapkast, de garage of zelfs de kruipruimte. Deze zijn vaak in de buurt van de meterkast, dus ook in dat geval is er niet veel leidingwerk nodig.

In onze blog over waterontharder installatie lees je meer informatie.

 

Garage

 

 

Ben je benieuwd welke waterontharder in jouw meterkast past? Gebruik onze keuzehulp!

Wil je weten welke waterontharder bij jouw verbruik past? Gebruik onze keuzehulp en vergelijk de 17 best verkochte waterontharders van Nederland!

Je ontdekt welke waterontharder bij jouw situatie past. Bekijk de afmetingen en controleer of dit past in jouw meterkast. Vergeet daarbij niet om rekening te houden met het leidingwerk, want dat is zo’n 10 centimeter extra qua diepte. Deze tel je dus op bij de diepte van jouw nieuwe waterontharder.

In veel gevallen wordt de waterontharder ‘gedraaid’ in de meterkast geplaatst. Dat maakt het mogelijk om ook een dieper model te installeren en dit doet niks af aan de werking van het apparaat.

Vergelijk nu direct tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Vergelijk tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Veelgestelde vragen

  • Wat is de ideale plek om een waterontharder te plaatsen?
    Om in je hele woning de voordelen van zacht water te ervaren, is het belangrijk om de waterontharder zo dicht mogelijk bij de watermeter te plaatsen. Dit is ook de plek waar het minste leidingwerk nodig is. Daarnaast heeft een waterontharder een stopcontact en een afvoer nodig om het spoelwater kwijt te kunnen.
  • Hoe vind ik een geschikte installateur?
    Alle installateurs met kennis van leidingwerk kunnen een waterontharder installeren.
  • Waar koop ik een waterontharder?
    De waterontharders op deze website, zijn te koop bij diverse groothandels en kunnen daar ook online worden aangeschaft. Wil je profiteren van het inkoopvoordeel van de installateur? Laat dan de installateur de aanschaf en installatie verzorgen.

Ander nieuws