Zout voor waterontharder: dit type is geschikt!

Bij de aanschaf is het vaak al geregeld, want de meeste leveranciers leveren jouw nieuwe waterontharder met regeneratiezout. Dat is voldoende om in ieder geval de eerste maanden mee door te komen. Maar wat als dit zout op is?

Het zout dat je gebruikt voor een waterontharder is belangrijk. Zout is zout, dat zou je denken, maar niets is minder waar. Wij leggen je daarom graag uit welk zout voor waterontharder geschikt is!

 

Hoe werkt een waterontharder?

Om antwoord te geven op de vraag welke zout je gebruikt voor een waterontharder, is het goed om eerst uit te leggen hoe zo’n ontharder werkt. Want lang niet alle machines die kalkaanslag voorkomen, werken op basis van zout.

Daarom kun je een échte waterontharder snel herkennen. Deze gebruikt namelijk zout. Je kunt hem ook herkennen aan de term ionenwisselaar. Ionen onttrekken calcium en magnesium het water, waardoor je echt zacht water krijgt. Zo voorkom je kalkaanslag.

Het uitwisselen van de ionen vindt plaats in de harscilinder. Deze heeft de eigenschap om de ionen calcium en magnesium aan zich te binden. Zo komen deze niet meer in jouw leidingen en kan er zich dus geen kalkaanslag meer vormen.

Wil je meer weten? Lees onze blog over de beste waterontharder!

 

Waarom gebruikt een waterontharder zout?

Een waterontharder gebruikt zijn zout voor het spoelen van die harscilinder. Dat zout gaat, opgelost en wel, door de harscilinder en spoelt hem schoon.

Zo’n cilinder kan een bepaald aantal liters water zacht maken. Dit aantal liters is afhankelijk van de inkomende waterhardheid. Hoe hoger de inkomende hardheid, hoe lager het aantal liters dat zo’n cilinder kan ontharden. Je kunt jouw waterhardheid opvragen bij het waterbedrijf of meten met behulp van een testset.

Als de cilinder zijn maximale aantal liters water heeft onthard, is hij verzadigd. Om te zorgen dat hij weer kan ontharden, wordt de cilinder dus schoongespoeld met zout. Daar gebruikt een waterontharder dus zout voor.

 

Zout Winning In Mijn

 

 

Zout voor waterontharder: welke soorten zijn er?

Als je online gaat zoeken naar ‘zout voor waterontharder’ dan kom je ontzettend veel informatie tegen. Niet alleen over het type zout, maar ook het aantal aanbieders van onthardingszout is enorm.

Daarom is het belangrijk om de verschillen tussen zout te kennen. Er zijn grofweg drie soorten zout in omloop. Die beoordeel je op de concentratie aan natriumchloride en zuiverheid. 

 

1. Zeezout

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt zeezout gewonnen uit de zee. Door dit te drogen in de zon blijft er zout achter. Dit lijkt een pure vorm, maar kent slechts een concentratie van 85% aan natriumchloride. Die concentratie is veel te laag voor gebruik in een waterontharder. 

In zeezout zitten nog veel onzuiverheden. Deze onzuiverheden kunnen een verstopping veroorzaken waardoor jouw ontharder niet meer functioneert. Daarom is zeezout niet geschikt als zout voor een waterontharder.

 

2. Rotszout

Met een zuiverheid van 99% komt rotszout al dichter in de buurt van zout dat geschikt is voor een waterontharder. Maar ook rotszout is nog niet zuiver genoeg.

De oorsprong van rotszout is vergelijkbaar met die van zeezout. Alleen is dit type zout, ook wel steenzout genoemd, gevonden in de bodem. De zuiverheid is hoog, maar het bevat nog steeds te veel onzuiverheden. Daarom is ook rotszout niet geschikt voor gebruik in een waterontharder.

 

3. Ingedampt zout

Het ingedampte zout uit mijnen kent een concentratie van 99,8% aan zuiver natriumchloride. Daarom is ingedampt zout wel geschikt voor een waterontharder.

Dit zout wordt gewonnen uit mijnen en vervolgens ingedampt. Door het indampen, blijft er zuiver zout over en kent het nauwelijks onzuiverheden. Dit maakt het geschikt zout voor gebruik in een waterontharder.

 

Waar moet je op letten bij zout voor een waterontharder?

Bij de aanschaf van zout voor een waterontharder moet je niet alleen letten op de zuiverheid, maar ook op de vorm. Deze is namelijk voor een groot deel bepalend voor de oplosbaarheid.

In een waterontharder zit een zoutreservoir. Die is voor een deel gevuld met water zodat het zout kan oplossen. Er lost maximaal 360 gram zout per liter water op. Dan is het water verzadigd en lost er dus niks meer op.

Het oplossen van zout moet zo geleidelijk mogelijk gaan. Dat voorkomt een zogenaamde zoutbrug in het reservoir en dus verstoppingen. Daarom is de vorm van het zout belangrijk, want die bepaalt hoe het zout oplost.

Vacuüm geperst zout in een ronde bolle vorm is het beste. Door zijn vorm wordt dit zout voor jouw waterontharder aan alle kanten even snel opgelost. Daarnaast zorgt de vorm dat de tabletten niet aan elkaar gaan plakken.

 

Zout voor waterontharder: wat zijn de kosten?

Als je zoekt naar ‘zout voor waterontharder’ kom je verschillende prijzen tegen. Dat verschilt niet alleen per type zout, maar ook per aanbieder.

Er zijn veel verschillende aanbieders van zout voor een waterontharder. De fabrikant van de ontharder levert vaak zelf zout, maar ook de doe-het-zelf-zaak op de hoek. Die laatste doet het echter als bijproduct en heeft vaak niet de kennis.

Daarom is het aan te raden om bij de fabrikant te informeren welk zout geschikt is voor jouw waterontharder. Zij verkopen het vaak ook tijdens het onderhoud.

 

Heeft het zout invloed op de garantie van jouw waterontharder?

Dat kan. Het zout dat je gebruikt voor jouw waterontharder is namelijk van invloed op de technische werking van het systeem.

Als je het verkeerde zout gebruikt, kan het zijn dat jouw waterontharder verstopt raakt. Door de kleine openingen en onderdelen in het systeem is deze gevoelig voor de kleinste onzuiverheden. Dat wil je voorkomen.

Indien je zout gebruikt dat wordt aanbevolen door jouw fabrikant, weet je zeker dat de garantie van kracht blijft. Daarom is het soms verstandig om iets meer per zak te betalen, dan de goedkoopste op internet aanschaffen. Dat zou zomaar eens duur uit kunnen pakken als jouw ontharder verstopt raakt.

 

Proef je het zout van een waterontharder?

Nee, dat is een fabeltje. Het zout voor een waterontharder komt namelijk niet in aanraking met het water dat je drinkt. Dus je proeft het niet.

In het reservoir van jouw waterontharder is weliswaar zout aanwezig, maar dit wordt alleen gebruikt voor het spoelen van de cilinder. Tijdens dit proces wordt een zoutoplossing door de cilinder gestuurd om de kalkdeeltjes te verwijderen. Daarna wordt de cilinder nogmaals gespoeld met schoon water om eventuele zoutresten te verwijderen.

Je kunt er dus zeker van zijn dat het zout voor jouw waterontharder geen smaak afgeeft aan het water.

zout-voor-waterontharder-2

 

Conclusie: dit soort zout voor waterontharder

Om jouw waterontharder optimaal te laten functioneren, kies je voor vacuüm geperst ingedampt zout. Dat wordt verkocht onder de naam regeneratietabletten, regeneratiezout of onthardingszout.

Let goed op de vorm, want alleen de geperste ronde bollen zorgen voor een geleidelijke oplosbaarheid. Dit voorkomt aanslag, storingen en verstoppingen. De fabrikant kan je vertellen welk zout voor waterontharder geschikt is.

 

Wil jij weten welke waterontharder bij jou past? Maak dan gebruik van onze keuzehulp!

Heb jij nog geen waterontharder, maar wil je er wel één aanschaffen? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp!

In onze keuzehulp ontdek je welke ontharder bij jouw situatie past. Je vergelijkt de 17 best verkochte waterontharders van Nederland. Deze werken allemaal op basis van zout en helpen jou van jouw kalkaanslag af.

Vergelijk nu direct tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Vergelijk tussen de 17 best verkochte waterontharders van Nederland 🇳🇱

Veelgestelde vragen

  • Hoeveel zout verbruikt een waterontharder?
    Het zoutverbruik van een waterontharder is afhankelijk van hoeveel water je verbruikt. In de meest optimale situatie is het zoutverbruik ongeveer 350 gram per m3 (1000 liter). Dit kan in de praktijk oplopen tot een verbruik van ongeveer 500 gram per m3.
  • Hoe vaak spoelt een waterontharder?
    Het aantal spoelingen van een waterontharder is afhankelijk van het waterverbruik en de capaciteit van het gekozen model. In de ideale situatie spoelt een waterontharder maximaal twee keer per week.
  • Waarom gebruiken waterontharders zout?
    In een waterontharder zitten miljoenen hele kleine harsbolletjes. Die harsbolletjes zorgen ervoor dat de calcium en magnesium deeltjes blijven plakken wanneer het leidingwater door de waterontharder stroomt. Als de harsbolletjes geen calcium en magnesium meer kunnen opnemen, moeten ze schoongespoeld worden. Hier komt het zout om de hoek kijken. Het zout vermengt zich met leidingwater en spoelt de harsbolletjes schoon. Tijdens dit proces wordt de waterontharder afgesloten zodat er geen zout water in de leidingen terecht kan komen. Om er zeker van te zijn dat de waterontharder helemaal vrij is van zout, wordt de waterontharder altijd nagespoeld. Na deze spoeling is de waterontharder weer klaar voor gebruik.

Ander nieuws